torsdag 14 augusti 2008

Mänskliga sköldar efterlyses

Svenska Dagbladets ledarblogg frågar lite syrligt varför det inte är några "mänskliga sköldar" på väg till Georgien för att ställa sig i vägen för ryska tanks. Bortsett från att det förstås är för sent att försöka förhindra just det här kriget, så har SvD en poäng. Det borde vara lika angeläget att försöka stoppa ryska angreppskrig som att stoppa amerikanska angreppskrig. Och det här kriget har kunnat förutses länge. De mänskliga sköldarna borde ha varit på plats för länge sedan.

Det går förstås inte att vänta sig att de ideella fredsrörelserna ska ha resurser att bevaka alla konfliktzoner i världen. Men varför har inte EU engagerat sig mer i att förebygga det här krigsutbrottet? Säkert har en hel del gjorts som inte jag känner till. Men inte tillräckligt. Ett par tusen fredsövervakare från EU, obeväpnade men väl synliga, på plats i Sydossetien, Abchasien och Georgien hade kanske kunnat hindra den här våldsamma utvecklingen. Det är ju svårare att skjuta på civila när man vet att det finns internationella övervakare som dokumenterar vad som händer.

Det hade förstås kostat en del att hålla sådana här fredsstyrkor på plats i Georgien och andra konfliktområden. Och det skulle innebära risker för fredsövervakarna. Men när det gäller militära styrkor är kostnader och risker inte något problem. I jämförelse med EU-ländernas militära engagemang på olika håll i världen skulle priset varit lågt för den här typen av obeväpnade fredsövervakare som jag talar om. Det finns mycket kvar att göra för EU vad gäller icke-militärt fredsarbete och konflikt-förebyggande.

I det här sammanhanget vill jag passa på att skryta lite med goda vänner till mig som är engagerade i fredsarbete av olika slag. Gabriella ska om en vecka åka till Palestina som följeslagare (bättre ord än "mänsklig sköld") för att stödja fredssträvanden från palestinskt och israeliskt håll, inom ett program som drivs av Kyrkornas Världsråd. Annika, Pelle och Klaus och några till stod igår inför rätta för att de gjort symboliska försök att stoppa vapenproduktion vid SAAB Microwave, som levererar eldledningssystem till amerikanska trupper i Irak. Kära vänner, jag är stolt över er. Ni är goda faddrar och förebilder för mina barn.

Så till SvD:s ledarredaktion skulle jag vilja säga att det finns gott om människor som engagerar sig starkt och uthålligt i den riktning SvD efterlyser. Men det skulle behöva bli många fler. Kan man hoppas på att SvD vill göra reklam för Kyrkornas Världsråds och plogbillsrörelsens arbete för att förebygga krig?

Korrigering: SAAB Microwave har levererat eldledningssystem till brittiska trupper i Irak, inte amerikanska. USA använder också svenska vapensystem i Irak, men inte just detta.

3 kommentarer:

Larvad sa...

SvD göra reklam för kyrkornas Världsråd...Mnja, Jag tror int det.. man är ju t o m kritiska mot Röda Korset.

Jag gissar att den stora vinsten med plogbillar är diskussionen, men lika gärna som att kedja fast sig vid Bofors grind, skulle man kunna "göra en Tännsjö" och genom utsträckt absurd argumentation överdriva det krigiska. "Kan vi inte bygga in motståndarens hämnd redan i vapnet, så att den som avfyrar dör samtidigt?"

Bäst är nog ändå den vanliga parlamentariska vägen att genom sin politiker påpeka problemet med militarism.

hapax sa...

Larvad: Spännande tankeexperiment det där med att ha hämnden inbyggd i vapnet. Samtidigt som det är absurt är det också motbjudande på ett intressant sätt. En tapper krigare ska vara beredd att offra livet för sitt land. Men när det med automatik är så att den som avfyrar vapnet samtidigt tar död på sig själv, passeras gränsen mellan hjältemod och fanatism. Då blir soldaten en självmordsbombare. En hjärntvättad terrorist. Filmhjälte blir filmskurk.

Plogbillsaktivister brukar förresten inte kedja fast sig, eftersom den symboliken är lite tveksam. Idén är oftast att hellre göra något konkret steg i att omvandla svärd till plogbillar, än att protestera och obstruera. I just det här fallet hade man planterat vinträd och fikonträd inne på SAAB:s område för att försöka använda anläggningen till nyttig produktion i stället för onyttig. Men det är så klart dialog som är målet.

Larvad sa...

Sen måste vi gå ut med den kunskapen att det är kriget som skapar groteska händelser, och inte groteska människor som skapar krig (även om det ena inte utesluter det andra).

Eftersom fler och fler svenkar ställer upp i krig, och fler och fler svenska vapen används, är den första "svenskstödda" massakern bara en fråga om tid. Tyvärr kommer många att försöka skylla allt på att den stackars soldaten hade en oerhört känslomässigt påver barndom, eftersom man har en outtalad tro att "en sann demokratisk svensk kan aldrig vara grym".