lördag 9 augusti 2008

Krig i Europa

Allt tyder nu på att Georgien och Ryssland befinner sig i öppet krig mot varandra. Naturligtvis måste Sverige och EU och USA protestera mot Rysslands angrepp mot ett självständigt, europeiskt land. För trots sitt ambivalenta geografiska läge hör Georgien till Europa, inte till Asien. Och tumregeln är enkel. Asiatiska länder får invaderas. Europeiska länder får inte invaderas.

Man kunde önska en ännu enklare regel som säger att inga länder får invaderas. Men i praktiken är det nu så här läget är. USA och Storbritannien och andra länder (inklusive Georgien!) som har trupper i Irak har en svår pedagogisk uppgift att förklara varför Irak fick invaderas men inte Georgien. Libanon, Syrien och Iran är asiatiska länder som får bombas vid behov. Och förresten är Serbien lite asiatiskt också. Men det är ett undantag. Georgien är inget undantag. Georgien är europeiskt.

Men kanske ligger Georgien i Asien om man tittar på ryska kartor. Och medan denna geografiska fråga dryftas är det georgier och osseter som flyr och blöder. Europeiskt eller asiatiskt blod? Spelar ingen roll. Det är ändå rött.

Uppdatering: Även inom den svenska regeringen verkar det kunna diskuteras huruvida Georgien hör till Europa eller inte. Statsminister Reinfeldt talar om "ett krig i Europas omedelbara närhet", medan utrikesminister Bildt talar om angrepp mot "en suverän europeisk stat". Kanske borde de prata ihop sig lite.

Ytterligare uppdatering: Det är svårt med fakta i krig. Särskilt när det gäller obskyra bergstrakter långt borta. Men borde inte någon på DN notera att de dels uppger att 100 000 människor är på flykt från Sydossetien, och dels att Sydossetien bara har cirka 70 000 invånare...

2 kommentarer:

ab sa...

Off topic: jag har tagit mig friheten att länka till ditt inlägg om begreppet politiskt korrekt. Hoppas det är OK?

Mvh ab

hapax sa...

ab: Jag känner mig hedrad över att du länkar till min blogg. Det är ju liksom idén med att skriva en blogg, att så många som möjligt ska läsa och kunna reagera på det man skriver. Bloggare är exhibitionister... :)