torsdag 2 oktober 2008

En fråga om giftermål

Jag lyfter upp en fråga från kommentarerna till mitt förra inlägg, eftersom den gav mig anledning att utveckla lite hur jag ser på Bibeln och samkönade äktenskap. Tack för frågan, Otto.

Otto: Eftersom du citerar Ruts bok i vigseldebatten: hur var det nu, gifte sig Rut med Noomi eller Boas?

hapax: Rut gifte sig inte. För det gör inte kvinnor i Bibeln. De ges som hustrur och tas till hustrur. Rut togs till hustru först av Machlon, sedan av Boas.

Men den centrala kärleksrelationen i Ruts bok är den mellan Rut och Noomi. Det är Noomi som får en son genom Rut. Och det är Ruts kärleksförklaring till Noomi som citeras i våra vigsellöften -- "tills döden skiljer oss åt".

Det finns förstås inga samkönade äktenskap i Bibeln. Inte heller finns det några jämställda äktenskap. Inga äktenskap som ingås genom kyrklig vigsel. Däremot finns det gott om polygama äktenskap och tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Äktenskapets former förändras över tid. Så min poäng med skriftcitaten är förstås inte att de uttrycker "samma sak" som samkönade äktenskap. Det finns inga äktenskap idag som är "samma sak" som något vi har i Bibeln. Vi väljer de modeller som är relevanta. Enligt min mening är berättelserna om Rut och Noomi och om David och Jonatan relevanta modeller för livslånga kärleksrelationer som bekräftas med högtidliga trohetslöften.

Mer om Bibeln och samkönade äktenskap har jag skrivit här.

Och så länkar jag till Dagen och diskussionen om giftermål contra äktenskap.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med om att både Rut och Noomi samt David och Jonathan handlar om livslånga kärleksrelationer dock utan minsta sexuella tendenser.

Bibeln är skriven i en del av världen där man har familjeband och närhet mellan vänner som oftast övergår en västerländsk hjärnas fattningsförmåga.

Det har säkert funnits homosexuella förhållanden där och då också men det som står om David och Jonathan samt om Ruth och Noomi är snarare beskrivet som familje och vänskapskärlek. Så jag tycker nog båda texterna är tämligen irrelevanta när man talar om äktenskap.

Dock väldigt relevanta om man talar om kärleksförhållanden i det vidare perspektivet (kärlek till vänner, föräldrar, syskon, barn Gud etc)

//Lisa

hapax sa...

@ Lisa

Berättelserna om Rut och Noomi och David och Jonatan handlar förstås inte om äktenskap. Men finns det _någon_ bibeltext som beskriver det som vi idag tänker på som väsentligt i ett äktenskap? Jag tänker på saker som kärlek, trohet, ömsesidighet, gemensamt ansvar för barn och hem, jämställdhet, frivillighet... Så jag tycker nog ändå att de här berättelserna hör till de mest relevanta att läsa vid vigsel.

Våra moderna jämställda äktenskapsideal skiljer sig så pass mycket från de bibliska patriarkala äktenskapsidealen, att det i sammanhanget är en rätt liten skillnad mellan särkönade eller samkönade konstellationer.

Leif Ekstedt sa...

Nya äktenskapslagen innebär väl att sekulära juridiska kontrakt ingås av två personer.
Kyrkorna bör i sitt eget intresse
anordna välsignelseakter.

Hittade Ditt inlägg daterat juni 2008. M;ycket informativt.