torsdag 16 oktober 2008

Dagens citat

Nina Björk formulerar sig ofta på sätt som tål att grunnas på ett tag. Så här säger hon i en intervju, apropå att hon fått kritik för att hon kritiserat att vi försöker konsumera oss lyckliga:

"Bristen på moraldiskussion är odemokratisk. Varför skulle vi inte kunna prata om vad människor bör bli lyckliga av, i stället för att fortsätta tro att vi väljer fritt, när det bara är liberal fiktion som talar?"

Ja, vad bör vi bli lyckliga av? Någon som har förslag?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är det som säger att det inte behövs en moraldiskussion? En liberal säger bara att moralen inte (eller så lite som möjligt) ska dikteras av staten. Och staten är för tydlighetens skulle inte det samma som samhället.

Lars Flemström sa...

Kyrkan och staten har olika uppgifter. Sådant som är tillåtet enligt statens lag, kan mycket väl vara en synd enligt kyrkan.

VILKA synder, som ska kriminaliseras enligt lagen, har länge varit föremål för diskussion inom kyrkan. Kan man lagstifta fram en kristen livsstil, eller bör en sådan livsstil främjas på andra sätt? Det är frågor som jag diskuterar.

Jag är däremot inte intresserad av en "moraldebatt" som har till syfte att skyla över kd:s livsfientliga politik - aborterna har ökat med flera tusen sedan Göran Hällglund, kd, blev socialminister, eftersom ensamma mammor och fattiga barnfamiljer saknar ekonomisk trygghet och framtidstro.

Vad diskuterar kristenheten i detta akuta läge? Homoäktenskap och moralförändringar, som kommer att ta flera decennier att genomföra!

Ingela sa...

Det är ett intressant ämne, vad är etik? Är det att maximera sin egna "lycka" Så har vi hamnat mycket långt från Augustinus, Aquino och alla klassiska definitioner. Jag saknar också en moraldiskussion, världen saknar en moraldiskussion som faktiskt skulle kunna hjälpa oss att skingra den unkna egoismen. Och ja, jag tror på att en förändring kan ske i denna tid.
Vad är lycka? Jag tror att det är svindlande korta, oväntade ögonblick av fullständig närvaro och gudomliga möten. Alls inget ständigt pågående som vissa har och som resten strävar efter. Jag säger som Caputo: Himmelriket får vänta, nu bör vi rulla upp ärmarna och vara medmänniskor, det är etik!