fredag 17 oktober 2008

Bokstavstrogna kristna greps av polisen

Ett antal plogbillsaktivister greps igår efter att ha avrustat granatgevär i Eskilstuna och fälthaubitsar i Karlskoga. Plogbillsaktivister tar bokstavligt på profetiorna i Jesaja 2:4 och Mika 4:3 om att smida svärd till plogbillar. Vapen avrustas symboliskt för att bereda rum för nyttig produktion i stället.

De som greps igår var inte bara bokstavstrogna utan också liturgiskt medvetna, eftersom det är just den här kommande söndagen som Jesaja 2:2-5 är en av läsningarna i Svenska kyrkans evangeliebok. Två av deltagarna i de här plogbillsaktionerna är Annika Spalde och Pelle Strindlund som tidigare nämnts på den här bloggen. Annika och Pelle är aktiva i Svenska kyrkan och har publicerat ett par böcker om ickevåld och kristen tro.

Läs mer om avrustningsaktionerna här och här.

Uppdatering: Här skriver Dagen om aktionerna, men utan att notera att majoriteten av deltagarna är kristna och har varit aktiva i Plogbillsrörelsen och Kristna Freds under många år.

Uppdatering igen: Nu har Dagen lagt till i artikeln att några av aktivisterna är kristna med bakgrund i Plogbillsrörelsen. Undrar om de på Dagen läser min blogg...

3 kommentarer:

AT sa...

Så länge inge grupp börjar ta Joel 3:13 på orden så är jag nöjd... Men det är klart, det finns ju sådana på diverse håll.

Anonym sa...

En liten korrigering. Aktionen skedde inte i plogbills-rörelsens namn. Ofog är ett sekulärt nätverk, även om några av dom som deltagit är kristna. Däremot tycker jag man kan tolka aktionen på det sätt du gör...
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

hapax sa...

Jonas: Sant. Jag har inte sett att de använt ordet plogbill just i samband med de här aktionerna. Men såvitt jag förstår har de använt sig av klassiska plogbillsmetoder, och tre av de fem gripna aktivisterna har lång erfarenhet av plogbillsrörelsen och kristen ickevåldsrörelse, så jag tycker man kan kalla dem plogbillsaktivister även när de samarbetar med sådana som inte vill använda det ordet.