fredag 16 januari 2009

Önska Jerusalem fred

Kanske är det känslorna av hopplöshet och hjälplöshet inför kriget i Gaza som får så många även i vårt land att passionerat ta ställning för någondera sidan. Om man säger ifrån på skarpen och fördömer den skyldiga parten, så har man åtminstone gjort något. Men att välja sida och peka ut syndabockar kommer inte att lösa konflikten. Föreställningen att den ena sidan har rätt och den andra fel är en del av själva problemet, inte en del av lösningen. Till och med uppdelningen i två sidor är en del av problemet. Det är den uppdelningen som legitimerar att människor hatas och förtrycks och dödas, bara för att de tillhör fel folk. Men det finns inte rätt folk och fel folk. Bara människor som är som folk är mest.

Det är förstås väldigt lite vi kan göra åt situationen. Men vi kan i alla fall försöka vara en del av lösningen i stället för en del av problemet. Vi kan vägra ta ställning för en sida mot en annan. Vi kan ta avstånd från allt våld och dödande, oberoende av vem som skjuter på vem. Vi kan ha medkänsla med alla människor som drabbas, och kräva att allas rätt till ett drägligt liv ska respekteras. För konflikten kan inte lösas med att ena sidan vinner. Den enda lösningen är fred och rättvisa för alla.

Läs mer: Broderskap förespråkar dialog med alla parter. Samtalsterapi mot våldet.

Uppdatering 2009-01-19. Nu ser jag att Håkan Arenius skrivit en krönika på samma tema som denna, fast bättre. Läs den!

3 kommentarer:

vänstra stranden sa...

visst är det problematiskt att "take side" som du skriver. Men i den situationen som rått under de senaste tre veckorna anser jag ändå att det är Israel som bär ansvaret för att dödandet skall ta slut. Och i natt skall det förhoppningsvis ta slut. Skulden för motsättningarna bärs av flera parter, men ansvaret för att den den akuta våldssituationen har eskalerat till en, t o m enligt FN:s generalsekr, helt oacceptabel nivå är Israels. Men det är därmed nu som det svåra börjar, att förhandla om fred./VS

åsa katarina sa...

Du har mycket tänkvärt här. Det är lättare att peka. Här idag där imorgon. Och visst är det en svår konflikt. Men det finns de som jobbar för freden på båda sidor. Deras stora hinder är alla murar, synliga och osynliga. Rädsla och hat.onreve

hapax sa...

@ Vänstra Stranden

Det är lite det jag är ute efter, att Israels regering har hela ansvaret för att genast sluta med att döda människor i Gaza. Hamas raketattacker är ingen ursäkt för att döda över tusen människor och skada och traumatisera många fler.

Samtidigt innebär detta inget som helst ursäktande av Hamas raketangrepp mot människor i Gazas närhet. Hamas har hela ansvaret för att genast sluta med dessa attacker.

Det är diskussionen om vilket dödande som är "legitimt" som för mig är absurd och kontraproduktiv. Omvärlden borde fördöma ALLT dödande, utan undantag. Ingen borde exportera ett enda vapen till Israel eller Palestina. Om det nu är en lösning på konflikten man vill ha. Många har förstås intresse av att konflikten fortsätter, så att man kan projicera fiendebilder där och avleda missnöje på hemmaplan.