onsdag 25 februari 2009

Kunglig vigsel eller kyrklig vigsel?

Visst är det fint att Victoria och Daniel vill gifta sig med varandra. Jag önskar dem all lycka. Men måste det bli kyrkbröllop i Storkyrkan med ärkebiskopen och tusen VIP-gäster och SvT och vigselring i miljonklassen?

En kyrklig vigsel är en kristen gudstjänst. Det är lite problematiskt om en gudstjänst hyllar monarkin mer än Kristus, och obscen rikedom mer än de fattigas salighet. Kanske kan det vara dags för Wejryd att vigselvägra.

Nåväl, jag vill inte hindra någon från att få gifta sig. Victoria och Daniel får gärna vigas i kyrkan på samma villkor som alla andra. I sin församlingskyrka av sin församlingspräst. Och fotografering tar vi efteråt för att inte störa gudstjänsten.

Edit: Jag glömde att de kungliga har egen församling. Hovförsamlingen. Med Slottskyrkan som församlingskyrka och en biskop som överhovpredikant. Jag som hade tänkt mig en enkel ceremoni i Ockelbo kyrka. Nog är det väl ett fossil från stormaktstiden att kyrkan håller kungahuset med egen församling...

8 kommentarer:

Jonatan sa...

Amen, broder.

Men sannolikheten för att det inte ska bli en gudstjänst som hyllar monarkin är nog rätt låg.

Göran Koch-Swahne sa...

Att Sverige har en särskild Hovförsamling kom till just pga att Carl IX:s ätt inte var Svenskkyrklig utan Calvinistisk.

Tidigare hade Hovet räknats som ett (löst) altare till St Nicolai (Storkyrkan). Det första kapellet byggdes (i Norra längan) av Johan III för hans romeriserande lithurgiska expriment (Röda boken).

I Hovförsamlingen ingick Regementena och Amiralitetet. Den hade sina egna handböcker alltifrån 1599. Den första skrevs av Hertig Carl (IX) personligen.

HB 1608 var den första kombinierade Hand- och Mässboken i Sverige, alltså en devalvering av Mässan...

Samma gällde hovet i Berlin, som inte heller hade landets religion. Men i t.ex. Frankrike skulle detta varit en oerhörd skandal - kungliga barn döptes i sin församlingkyrka och står i dop-boken bland fiskmånglerskors och ándras ungar.

Anonym sa...

Jag skrev om det här tidigare idag också på Dagen. Jag fattar inte hur kyrkan kan hjälpa till och kröna en kung heller, det står ju tillochmed uttryckligen i våra viktigaste bekännelseskrifter att Jesus gick undan varje gång någon ville kröna honom till kung. Hallå, liksom.

Göran Koch-Swahne sa...

Men både Profeter och Kungar kröntes ju i GT?

Anonym sa...

Man gjorde en jäkla massa dumheter i GT. Sen kom Jesus.

Göran Koch-Swahne sa...

Oj!

Göran Koch-Swahne sa...

Ersatz kallas sånt.

Men det är ju Kyrkans viktigaste uppfattning att hon är en levande kontinuitet mellan GT och NT.

Typologia och allt sån't.

Anonym sa...

Ja, ni präster brukar ju se saken ungefär så, ja.