onsdag 29 april 2009

Att manifestera Jesus

"Jesusmanifestationen vänder sig inte mot något", sägs det. Utom mot Jonas Gardell förstås. Någonstans måste gränsen dras.

Nå, det går förstås inte att vara för Jesus utan att vara mot något annat. Då har man urvattnat Jesus fullständigt. Man kan inte bara ropa Herre, Herre, som bekant.

Så om man verkligen ville manifestera Jesus, vad skulle man göra då? Vilket tempel skulle man rensa? Vilka fariseer skulle man konfrontera? Vilka fiender skulle man älska? Vilka tullindrivare och horor skulle man äta med? Förslag mottages tacksamt.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ja huvva vad Stanley Sjöberg och Ulf Ekman försöker sig på att ha den rätta bilden av Jesus, den enda sanningen. Vilket högmod!

Jag tycker Jonas Gardell har skrivit en mycket bra bok och han har fått mig intresserad av Jesus så nu läser jag delar av Bibeln mha Jonas fotnötter i boken.
Ulf och Stanley har inte sått ett enda intressefrö i min jord!

För min del skulle det passa bra att äta ihop med Ulf och Stanley som en utmaning för mig. Jag tycker de driver på hatet och brotten mot homosexuella. Fast det finns flera så jag får nog duka långbord! ;=)

//ninni

Maja sa...

Jo men du vet Jonas Gardell är inte kristen.

Anonym sa...

Maja - vad är din definition på kristen?
Enligt sin egen definition är han kristen och även enligt min - om det öht taget går att ringa in vissa människor och stänga andra ute från begreppet? Jag är osäker.

//ninni

Maja sa...

Nä, jag var ironisk. Jag tycker den som kallar sig kristen är det.

Anonym sa...

Maja - tummen upp!

//ninni

Anonym sa...

Jag kallar mig inte kristen, men diggar Jesus stenhårt... Har svårt att se att kristendomen skulle vara en attraktiv religion.

/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Maja sa...

Man kan kalla det "kristen" om man vill, det finns inga ord som duger till 100 %.

Lars Flemström sa...

Årets Jesus-manifestation planerades innan Gardells bok om Jesus kom ut. Så, om årets Jesus-manifestation kan anses riktat mot Gardells Jesus-bild, så är det snarare hans Jesus-bild, som är riktad mot fjolårets Jesus-manifestation.

Att Gardell har skrivit en konstnärligt bra bok, betyder inte att den är kristen. Exempelvis är Koranen på arabiska otroligt välljudande. Men allting som är god litteratur är inte kristendom! Och Gardell är ju en erkänt skicklig estradör och underhållare, som vet hur man trollbinder en publik. Och kloka ord kan vara kloka ord, även om budskapet i sig inte är kristet.

Budskapet behöver i sig inte vara kristen, för att väcka intresse för kristendomen. Ett provokativt budskap kan nog göra lika stor nytta - forutsatt att det nyväckta intresset leder vidare, till verklig kristen undervisning och litteratur. Om vi tror på en Gud, som använder människor som sina redskap, kan det vara så med Gardell.

Huruvida Gardell, som människa, är kristen, är ingenting som jag kan veta eller avgöra. Jag känner inte till hans innersta tankar.

Anonym sa...

Lars. Varför skulle det vara någons innersta tankar som avgör om man är kristen?
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Lars Flemström sa...

Jonas.
Petrus förnekade Jesus tre gånger. Var han inte kristen?

Genom det han har skrivit och det han har sagt (i TV4:as Gomorron Sverige) har Jonas Gardell tagit avstånd från den Jesus (Guds son, världens Frälsare) som kristna har trott på i 2000 år. Detta ger kanske en hint om vad han själv tror på. Men alldeles säkert är det inte.

Det är ytterst vad privatpersonen Jonas Gardell tror, som avgör om han är kristen eller ej. Inte vad estradören, artisten, skådespelaren och underhållaren Jonas Gardell säger eller skriver inför en publik!

Vi vet inte heller om syftet är att roa, underhålla och tjäna pengar på sitt författarskap, eller att lancera ett nytt religiöst budskap (en ny religion) eller att provocera kristna att komma med en genomtänkt försvar för den traditionella kristendomen. Om det sistnämnda var syftet, gör vi verkligen Gardell en otjänst genom att bara jamsa med.

Anonym sa...

Jag var ute efter någon slags argument för varför vem som är kristen skulle bero på ens inre privata tankar. Har du något stöd för en sådan definition tex i skrifterna?
/Jonas L

Maja sa...

Jag kan tänka att man kan bajsa i Skrifterna och ändå vara kristen. Vad tror du om det Jonas Lundström?

Anonym sa...

Maja. Under all kritik... Förstår inte vad du får allt ifrån. /Tobias.

Anonym sa...

Maja. Absolut, det kan man. Historien är full av kristna som bajsat både här och där. Vad är din poäng?
/Jonas L