onsdag 10 december 2008

Dagens jubileumscitat

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap."

Artikel 1 av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som idag fyller 60 år. Grattis!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med om den första meningen(!). Många eller alla föds in i ett liv i slaveri och förtryck. Alla värderas ständigt olika och har inte samma rättigheter.

När det gäller firandet så är jag därför tveksam. Snacket om mänskliga rättigheter får alla mina floskel-varnings-lampor att blinka intensivt.
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

hapax sa...

@ Jonas

Ja, deklarationen om de mänskliga rättigheterna är förstås ganska usel som verklighetsbeskrivning. Men den fungerar i alla fall ibland som argument för humanitär behandling av människor som annars hade haft svårt att hävda sin rätt. För mig räcker det som anledning att fira. Jag har väl inte så höga krav...

Anonym sa...

Möjligen. Ibland känner jag dock att allt tal om "allas lika värde" osv lägger sig som en tjock och döljande dimma över det mångahanda förtryck som råder, och bidrar till illusionen om att vi har goda värderingar trots att vi utsuger djuren, dom fattiga osv. Men visst, rättighetstänkandet går att använda emellanåt. Så jag tänker inte blåsa ut ljusen på din tårta. Fira på du!
/Jonas

Anonym sa...

Exakt så som Jonas skriver är det. Beskrivningara av hur det BORDE vara blir till hur det ÄR i liberalers verklighetsuppfattning. Istället får man inte tala om orättvisor och klassklyftor, för då "skuldbelägger" man invandrare, tandlösa, ensamstående mammor, ja Gud vet allt.