söndag 7 juni 2009

Två sätt att vara radikal

Ibland får jag sådan lust att citera mig själv... Och vad har man en blogg till om inte det. Så håll till godo.

Det finns två sätt att vara radikal. Det enkla sättet är att driva drastiska och kategoriska ståndpunkter. Då behöver man inte göra så mycket, och det blir lätt att dela in människor i de som har rätt och de som har fel. Själv har man förstås rätt. Det svåra sättet att vara radikal är att leva ut ett starkt engagemang för sina medmänniskor. Då är det viktigare att göra rätt än att ha rätt.

I evangelierna är det främst fariseerna som tillämpar den enkla formen av radikalitet. Jesus står för den svårare formen. För honom är barmhärtigheten viktigare än lagarna och principerna. Och det är det svåra sättet att vara radikal som Jesus utmanar oss att eftersträva. Vi ska vara barmhärtiga som vår himmelske Fader är barmhärtig. Vi ska försöka göra det rätta för vår medmänniskas skull, inte söka de rätta åsikterna om vad vår medmänniska gör.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det var ju lite komisk rundgång i bloggen :).
På sätt och vis håller jag med dig i det du säger, och ändå tror jag att vi uppfattar det du säger så väldigt olika, dvs vad det får för konsekvenser i praktiken. Intressant... /Tobias.

J sa...

Genom att driva en fråga medett gott och ärligt hjärta,så kan man vara radikal på ett positivt sätt.

Det man gör, det gör man för andra intebara därför att man ska fåsin egen vilja eller åsikt uttalad, utan för man har ett budskap att förmedla...