måndag 8 juni 2009

Gud finns nog inte

Hurpass religiös är du? Vet du inte riktigt? Då kan du få svaret på Humanisternas nya sajt. Svara på femton frågor, och bli upplyst om din andliga tillhörighet.

Själv körde jag fast lite på första frågan. Alternativen är A) Gud finns nog inte, och B) Gud finns nog. Känner mig inte riktigt bekväm med något av de svaren. För mig handlar tron på Gud inte om en sannolikhetskalkyl om huruvida objektet "Gud" existerar eller inte. Det skulle vara enklare att svara om frågan handlade om ifall det finns liv på andra planeter eller inte. Eller om vem som sköt Olof Palme. Det kan man ha olika förmodanden om. Men en kristen gudstro är mer ett ställningstagande än ett förmodande. Jag tror på Gud. Och jag bekänner att Jesus är den främsta uppenbarelsen av Gud. Men detta är en helt annan typ av utsaga än att säga att "Gud finns". Gud "finns" inte. Gud ÄR.

Nå, jag kryssade till slut för alternativ B. Och fick som utlåtande: "Du är religiös. Samtidigt tyder dina svar på att du har ett öppet sinne." Tack för det då. För skojs skull prövade jag att göra om testet och kryssa alternativ A på första frågan, och sedan svara precis likadant på de andra frågorna. Då fick jag veta att jag inte är religiös, men att jag sitter fast i en hel del religiösa vanor. Så skulle man också kunna beskriva mig...

En skojig detalj är att när de ska ge exempel på kristendomens kassa kvinnosyn, så hugger de till med ett citat från Syrak 25:24. Vet du inte vad det står där?? Jag får erkänna att jag också blev tvungen att slå upp det. Så här står det: "Från en kvinna leder synden sitt ursprung, och för hennes skull måste vi dö." Kanske inte det mest teologiskt generativa bibelcitatet i kristendomens historia...

13 kommentarer:

Maja sa...

Dom är puckon. Praktpuckon. Det är hela saken.

Anonym sa...

Fast praktpuckon med relativt stort inflytande i förhållande till deras storlek. Har själv träffat Sturmark och blev fascinerad av den stora skillnaden mellan "medie-Sturmark" och "Sturmark-hemma-i-soffan". Den senare är en riktigt trevlig typ. /Tobias.

Andreas sa...

Summa kardemumma blir väl att Humanisterna framför allt är en politisk organisation, och agerar som en sådan. Med tokbreda penseldrag och en syn där ideologin ersätter sanningssökandet.

Kul att de, hur som helst, bidrog till att några orörda blad i min bibel nu är inbläddrade.

Excelsis sa...

Jag tillhörde den minoritet som var troende, jag skulle fundera på varför kristna värderingar spelade så stor roll i samhället.. Som att det var något a priori-fel med värderingar bara för att de är kristna, precis som den tramsig idén om att kristna inte får ha politiska åsikter, eller att åsikter underkänns för att kristna har dem.

Anonym sa...

Det där med Gud är riktigt riktigt svårt.

Jag känner en präst som säger så här - får jag frågan om jag tror på Gud svarar jag alltid nej.
Detta pga att min gudsbild inte stämmer överens med den gudsbild som den som ställer frågan har.

Precis som du skriver Gud finns inte, Gud är! Så tror jag.
Så fort som man börjar beskriva Gud stänger man henne inne och hon glider iväg - det går bara inte!

Jag har hört Sturmarck i sansade TV-program och där är han riktigt bra när han får utveckla tanken, så helt kass tycker jag inte att han är!

/ninni

Madicken sa...

Här är en till religiös med öppet sinne...
Humanisterna borde nyansera sitt budskap och läsa på och inte vara så agressiva.

hapax sa...

Humanisterna är nog inga puckon. Men när de så ofta håller sig med en grov karikatyr av religiösa människors världsbild, blir det svårt att föra en meningsfull dialog. Men det kanske inte är vad de eftersträvar heller.

Anonym sa...

Hapax. Håller med, inga puckon, bara "startegiska" i det de gör. Sen är jag överhuvudtaget lite skeptisk till att en meningsfull dialog är fullt möjlig när media är inblandat.
När folk säger till mig att de inte tror på Gud brukar jag för övrigt fråga: Vilken Gud tror du inte på? :) /Tobias.

Johanna sa...

Självklart visste humanisterna vad de gjorde när de hittade på sina frågor. Otroligt irriterande test. Sen kommer det upp om jag vill bli medlem hos dom? Nej tack! Med det här testet visar dom att dom inte är mycket att ha enligt mig. Den känslan jag fick av testet var att Gud är ond och påhittad och människorna som inte tror är fria och självtänkande... Frågan om abort hade inte ens med själva religionen att göra. De syftade till "många religiösa länder". Men men. Inte för att jag är särskilt troende men tycker det var totalt fel av humanisterna att lägga ut ett sånt test. Det kan ju vara många människor som inte kan så mycket om religion eller redan har en aggressiv attityd mot religioner som faktiskt tar testet helt seriöst och tror att det är den rätta bilden av religionerna... Usch!

AT sa...

Och det har aldrig förekommit liknande, eller mycket värre retorik från kristna om ateister? Det finns förvisso många trevliga kristna som går att diskutera med, men samtidigt så vet jag inte hur många gånger jag fått höra att jag inte skall ha någon moral eftersom jag är ateist. Och de frågor som personer ställer när de försöker övertyga om kristendomen är ju aldrig ledande?

Jag gillar att de valt "Gud finns nog inte" som slogan, som jag ser det går det inte att säga mer. Och jag tycker inte heller frågorna är neutrala, men jag förstår valet.

hapax sa...

Humanisternas "test" är en reklamploj, och en ganska framgångsrik sådan. Sedan är det kanske inte så mycket mer att säga just om det.

Viktigare är frågan som både Johanna och AT är inne på, om hur vi stereotypiserar våra meningsmotståndare. Jag tänker mig att det respektfulla sättet att förhålla sig till människor av annan (eller ingen) tro är att låta dem definiera själva vad det är de tror eller inte tror. Kritiska frågor är bra. Men inte att pådyvla ateister att de inte kan ha någon moral, eller kristna att de inte kan tänka själva. Det finns nog exempel på amoraliska ateister och otänkande kristna. Men det finns säkert fler exempel på motsatsen.

AT sa...

Anledningen att jag läser den här bloggen är att jag gillar tänkande kristna...

Av olika anledningar lever jag väldigt nära kristna sammanhang, och har lyckats finna en roll där jag hjälper till utan att behöva hyckla med var jag står, vilket jag är väldigt glad för. Men jag har också tidigare mött väldigt irriterande personer som inte haft någon som helst respekt för min brist på tro, och som nedvärderat mig som människa bara för att jag är ateist. Vi måste kunna samtala, leva tillsammans även om vi har olika åsikter om sannolikheten att Gud finns.

Anders sa...

Jag håller med om att Gud ÄR.

Jag skulle vilja rekommendera följande hemsida som innehåller forskning om Ribi Yehoshua från Nasaret (Messias): www.netzarim.co.il

Allt gott,
mvh Anders Branderud