söndag 3 maj 2009

Vad dör vi av?

De här siffrorna är googlade utan större källkritik, men stämmer troligen på ett ungefär.

Malaria: 1 miljon döda per år.
Tuberkolos: 1,6 miljoner döda per år.
Aids: 3 miljoner döda per år.
Lunginflammation: 1,8 miljoner småbarn (0-5 år) döda per år.
Diarrésjukdomar: 1,6 miljoner småbarn döda per år.
"Välfärdssjukdomar" (relaterade till rökning, dålig kost, brist på motion): 38 miljoner döda per år.
Den s k svininfluensan: 19 döda hittills i år.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om att vi tappat proportionerna - åtminstone media. Igår ägnades HELA Tv-programmet Agenda åt den nya influensan.

//ninni

Lars Flemström sa...

Tror inte det är några tappade proportioner. En epidemi är inte en speciell sjukdom eller ens en särskild grupp av sjukdomar. Vilken sjukdom som helst kan utvecklas till en epidemi. Med epidemi menas, till skillnad mot endemi, en sjukdom med en okontrollerad spridning, massinsjuknande.

Den sjukdom, som har utvecklats till en epidemi, kan sedan i sig vara farlig eller relativt ofarlig. Det finns epidemier som man inte ens har hört talas om, för att sjukdomen i sig har varit så lindrig.

Tyvärr finns det också exempel på sjukdomar som i endemisk form är lindriga, men leder till massdöende när de har utvecklats till epidemi. Ett exempel är spanska sjukan, som härjade i Europa 1918. Den hade dessförinnan funnits i en lindrig
och endemisk form i Amerika, och hade förts till Europa av amerikanska soldater under första världskriget. Epidemin i Europa började med att amerikanska soldater insjuknade i influensaliknande symtom.

Vanlig förkylning är en lindrig sjukdom, som ofta har ett epidemiskt spridningsmönster. När sjukdomen kom till Amerika med upptäcktsresande från Europa, var sjukdomen allt annat än ofarlig för de infödda amerikanerna, som nära nog utrotades.

Det handlar inte bara om att mottagarna kanske saknar immunitet mot en för dem ny sjukdom, utan även om att nya och farliga varianter av sjukdomen kan utvecklas under den epidemiska fasen. Ett troligt exempel på en sådan utveckling från harmlös endemisk sjukdom till livsfarlig epidemisk sjukdom är HIV / aids.

Den epidemiska fasen innebär ju, i jämförelse med den endemiska, att produktionen av smittämnet mångdubblas. Och därmed mångdubblas också risken för uppkomsten och spridningen av nya och farliga varianter.

Det är fel att ställa en ny epidemi mot gamla sjukdomar, som lunginflammation mm. De som redan har en annan sjukdom, löper långt större risk att insjukna i och dödas av en epidemi än de fullt friska. Klamydia är t ex en inkörsport för HIV. Sexuell återhållsamhet (inte kondomer) är bästa skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar. Liksom en viss distens till andra människor (inte munskydd) kan vara ett skydd mot luftburen smitta.

Genom en hög beredskap kan man motverka uppkomsten av farliga epidemier. Personligen tror jag att slaget mot svininfluensan redan har vunnits i den s.k. rika världen, bl.a. genom den uppmärksamhet som varit. Värre är det i de fattiga länderna.

Maja sa...

Jag har en grej till man dör av: bloggande. Hur gör man för att lägga till andra länkar som du har?

http://majasbibelblogg.blogspot.com/

Lars Flemström sa...

Maja.
Det går inte att skriva kommentarer på din blogg, men du kan skicka kommentarer till min http://larsflemstroms.blogg.se

hapax sa...

Maja,
Kul att du börjat blogga!
Då är det bara att surfa runt lite på sitt bloggkonto och se vad det finns för olika inställningar att välja mellan. Om man klickar på "Anpassa" (uppe till höger) kan man sedan välja "Layout" och "Sidelement", så finns det ett grått fält där man kan lägga in länkar till bloggar man läser. Och vill du ha kommentarer så hittar du de inställningarna under Anpassa/Inställningar/Kommentarer.

Lycka till!

Maja sa...

Precis mina frågor. Då ska jag göra det, nu kanske.

(Lars, det första inlägget var nästan till dig!)

Lars Flemström sa...

Maja,
jo, jag förstår nog det. Nu har de inom frikyrkan (Stefan Swärd & Jonas Gardell) träffas. Skulle vi ta efter? Vet du, när jag var barn, så var "högkyrklig" ett skällsord. Vad trodde de "lågkyrkliga" på den tiden? Exakt detsamma som jag tror nu.

Maja sa...

Nu är du så god och bloggar för nu har det gått en vecka och jag har dessutom skickat en stafettpinne till dig, att hämtas på min blogg.

hapax sa...

Maja,
Tack för uppmuntran! Jag har haft lite mycket irl ett tag nu, men jag ska försöka komma igång med bloggandet igen. Fast du har fyllt bloggtomrummet väl under tiden... :)

Jag tror dock att jag duckar din stafettpinne. Om jag inte kommer på nåt intressant att skriva.

Maja sa...

Pfft.