måndag 18 maj 2009

Dagens citat

Ur ett flygblad från Sveriges Nationella Demokratiska Parti:
"EU-läkare som inte få (sic) testas i svenska språket är en fara för svenska patienter."

Borde det inte vara ett minimikrav på nationalistiska pamfletter att man skriver korrekt svenska åtminstone i samma mening som man klagar över invandrares dåliga svenska??

5 kommentarer:

Maja sa...

Jag fick också en såndär liknande broschyr, från Sverigedemokraterna tror jag, och gick igång. Funderade på att skriva nåt men hinner inte, eller jo kanske, vi får se.

Språktestet har alltid varit en rökridå och är det från alla partier. Orsaken till att jag vet det, är att eliten inte ägnas någon uppmärksamhet. Man vill dra en lägstalinje men satsar ingenting på språkvetenskap, litteraturvetenskap, kulturjournalistik, essäism etc. Vore det språket man var intresserad av skulle man satsa på språket.

INput sa...

Jag hålla med du!

Leif Nixon sa...

Precis. "[...] äro en fara för svenska patienter" heter det ju.

R sa...

En klassiker. En Sverigedemokratisk broschyr jag fick i handen för några år sedan var ännu värre i sin misshandel av det svenska språket. Lite roligt i sammanhanget var att tesen som drevs i flygbladet i fråga var att svenska ungdomar inte får lära sig det svenska språket ordentligt i skolan. När man läste hur just dessa svenska ungdomar uttryckte sig i skrift var det ju nästan svårt att inte se någon sanning i det... Åtminstone om det var just flygbladsförfattarna som skulle uppfattas som den svenska ungdomen... Att jag sedan inte tror att det har ett enda dyft med invandringen att göra är sedan en annan sak...

Leif Ekstedt sa...

SD lutar sig kanske på Hitlers idé ,att hela världen skulle hamna
under nazikontroll. Som tur var blev det inte så. Det tusenåriga riket tog ett snabbt slut. Det blir nog samma visa för SD.