Irlands fyra miljoner invånare satte stopp för ett nytt EU-fördrag för EU:s 490 miljoner invånare. Därmed illustrerade de precis varför det nya fördraget var nödvändigt. När alla medlems-nationer har vetorätt blir resultatet polsk riksdag. Beslutsinfarkt. Frågan är hur EU ska ta sig ur detta moment 22. Eftersom alla länder har veto blir det kohandel och bisarra kompromisser i alla frågor. Därmed bekräftas bilden av EU som en arena för politiskt fiffel. Och därmed är det upplagt för proteströstning i alla folkomröstningar om ett nytt EU-fördrag med enklare beslutsordning.
Hellre än polsk riksdag skulle jag vilja se en riktig europeisk riksdag. Om EU ska bli ett gemensamt europeiskt projekt i stället för en dragkamp mellan olika nationella särintressen, måste makten över unionen lämnas över från nationalstaternas regeringar till européerna. Nu handlar alla EU-val om vad som är mest fördelaktigt för den egna nationen. Men om EU-parlamentet får den reella makten i EU måste medborgarna rösta på europeiska partier utifrån en europeisk debatt om vilken riktning Europa ska röra sig åt. Detta vore förstås en långt mer radikal förändring av EU än vad det nu förkastade EU-fördraget hade inneburit. Så det verkar osannolikt. Men det är hög tid för demokratin att bli transnationell, annars försvagas den i takt med den ökande globaliseringen av kapital och marknader och miljöförstöring.
Finfina affärer
20 timmar sedan
2 kommentarer:
Nej de sa inte nej för 490 miljoner människor. 4 miljoner av 490 miljoner tillfrågades och av dem sa majoriteten nej. Snacket om demokrati är bara dravel. Varför frågade man bara 4 av 490 miljoner? För att man vet att om människor får säga sin mening så blir svaret nej.
Peter: Välkommen hit! Det är lätt att säga nej i en folkomröstning. Men tyvärr är det omöjligt att uttrycka någon mer nyanserad åsikt än så. Därför är folkomröstningar ganska trubbiga instrument för demokrati.
Skicka en kommentar